Yorgunluk Sebepleri Nelerdir?

05-07-2024 18:27
Yorgunluk Sebepleri Nelerdir?
Yorgunluk Sebepleri Nelerdir?
İş hayatı, dersler, günlük stres kaynakları gibi birçok sebep gün içerisinde yorgunluğa sebep olabilmektedir. Uyku düzeninin doğru ayarlanmasının yanında beslenme de yorgunluğun yaşanmaması için oldukça önemlidir. Günlük hayatta yeterli enerjinin olmaması, bitkin hissetmek gibi şekillerde görülen yorgunluk hissi kısa süreli bir durum olabilir. Fakat sürekli olan durumlarda kronik yorgunlukla karşı karşıya olunabilir. Bu durum yaşam kalitesinin düşmesine sebebiyet vereceği için bazı alışkanlıkların değiştirilmesi faydalı olacaktır. Devamlı olarak yaşanan yorgunluk hissi neden olur sorusuna cevap olarak şu seçenekler verilebilir;
·         Kansızlık: Kan, hemoglobinler aracılığıyla bütün vücuda oksijen taşır. Kan değerlerinde düşüş yaşandığı zaman vücutta halsizlik, yorgunluk görülebilmektedir.
·         Depresyon: Devamlı olarak görülen yorgunluk hissi psikolojik bir sorun da olabilmektedir. Depresyondaki bir kişinin hiçbir aktiviteyi yerine getirme isteği bulunmayabilir. Yorgun hissetmeye yol açan depresyon gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
·         Stres: Yine psikolojik bir durum olan stres de kişinin yorgun hissetmesine veya günlük işlerini yerine getirmek için yeterli enerjiyi bulamamasına sebep olabilir.
·         Uyku düzensizliği veya bozukluğu: Uyku gün içerisindeki fiziksel ve ruhsal halimizi belirlemede oldukça etkilidir. Uykunun belli bir düzeninin olmaması günlük yaşamın da düzensiz olmasına sebep olur. Aynı zamanda aşırı uyku hali veya uyumakta sorun çekmek de günlük hayata olumsuz şekilde yansımaktadır. Bu gibi durumlarda yardım almak önemlidir.
·         Düzensiz beslenme: Vücuda giren besinler birçok konuda etkili olmaktadır. Doğru ve dengeli beslenmek hem daha dinç hissetmeyi sağlar hem de daha sağlıklı bir hayat elde etmeyi kolaylaştırır.
Yorgunluk Hissi Nasıl Geçer?
Gün içerisinde yorgun ve bitkin hissetmek çok normaldir. Zaman zaman herkesin başına gelen bu durum eğer devamlı oluyorsa bir sorun olabilir. Sürekli yorgunluk hissi neden olur sorusuna verilebilecek cevapların başında beslenme gelmektedir. Vücudu aktif tutmak, düzenli uyumak gibi seçeneklerin yanında yorgunlukla baş ederken doğru beslenmeye de dikkat edilmelidir. Yeterli vitamin, mineral gibi besin öğelerinin alındığından emin olunmalıdır. Protein gibi vücudun enerjisi için gerekli maddeler de unutulmamalıdır.
Kaynaklar:
1.       https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/yorgunlugunuz-bu-9-nedenden-kaynaklanabilir
2.       https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/kronik-yorgunluk-sendromu-nedir-belirtileri-ve-tedavisi-nedir#:~:text=S%C3%BCrekli%20yorgunluk%20hissi%20neden%20olur,sonucu%20s%C3%BCrekli%20yorgunluk%20hissi%20g%C3%B6r%C3%BClebilmektedir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.