Stres Nedir?

05-07-2024 13:40
Stres Nedir?

Stres Nedir?

Günlük hayatın karmaşasında birçok stres faktörüne maruz kalınmaktadır. Yaşamın bir parçası olan stres, anlık olarak ortaya çıkan ve insanı tehlikede hissettiren bir durumdur. Yaşanılan zorluklar veya sorunlar, kişiyi uzun veya kısa süreli olan strese sokabilir ve bu durum bazı kişiler için yönetilmesi zor olabilir. Stres her ne kadar günlük hayatın kaçınılmaz bir parçası olsa da doğru yönetilmesi oldukça önemlidir. Stres, gerçek olmayan durumlar için de ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple stres yönetimi oldukça önemlidir.

Stres Neden Olur?

Herkes stresi farklı şekillerde yaşamaktadır. Stres faktörleri de kişiden kişiye değişmektedir. Kişiyi tetikte tutmaya da yarayan stres doğru yönetilemediğinde veya aşırı olduğunda olumsuz etkiler görülmektedir. İş hayatı, okul veya ikili ilişkiler gibi birçok farklı sebep strese yol açmaktadır. Herkesin karşılaşabileceği bazı stres sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

·         İş hayatı: Çalışma koşullarının farklılığına göre yaşanılan stresin boyutu da değişmektedir. Bazı işler içerdiği risklere göre daha büyük streslere sebep olmaktadır. Bunun yanında işsizlik de strese yol açmaktadır.

·         İlişkiler: Özellikle aile ilişkilerinde görülen bir durum olsa da ikili ilişkilerde de sıklıkla strese sebebiyet veren durumlar görülmektedir.

·         Maddi durum: Mali açıdan sıkıntılar yaşamak da strese yol açmaktadır.

·         Mekân değişikliği: Özellikle taşınma zamanlarında görülen stres durumu, şehir değişikliğinde de sıklıkla karşılaşılır.

·         Hastalık: Özellikle ciddi hastalıklarda stres durumu ortaya çıkmaktadır.

Bunlar dışında afet, suça tanıklık etmek veya beklenmedik durumlar yaşamak da yoğun strese yol açabilir. Çok fazla strese yol açan durumlarda olan kişilerin bir uzmandan destek alması gerekmektedir.

Stres Nasıl Yönetilir?

Stres yoğunluğu, yaşanılan durum ve kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterir. Stresle başa çıkma yöntemleri de bu sebeple duruma göre değişmektedir. Günlük yaşamda karşılaşılan ve yoğunluğu az olarak nitelendirilebilecek stres durumlarını kontrol altına almak için basit birkaç yöntem bulunmaktadır. Kişinin sakinleşmek için ihtiyacı olan aktiviteyi yapması burada önemlidir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir. Bunun yanında papatya çayı gibi sakinleştirdiği bilinen bitkilerden yardım da alınabilir. Bir hobiye yönelmek, stres kaynağı olan durumun zihni fazla meşgul etmesinin önüne geçebilir. Fakat en etkili yöntem stres faktörünü ortadan kaldırmak veya yaşanılan duruma bir çözüm bulmaktır. Bunun yanında stresi azaltmaya yardımcı olan besin kaynaklarına Omega 3 örnek verilebilir. Yapılan çalışmalar yeterli Omega 3 alımının stres, anksiyete ve kaygı durumlarını azalttığını ve daha kolay kontrol altına alınabildiğini göstermiştir. Bunun yanında fosfotidilserin maddesinin de strese dayanıklığı arttırdığı gözlemlenmiştir.

Celebrin takviye gıdaları, içerisinde bulunan Omega 3 yağ asitleri ile stres ve anksiyete gibi sorunları kontrol altına almaya yardımcı olmaktadır. Celebrin’in sunduğu bir diğer besin maddesi olan Fosfotidilserinin de strese karşı dayanıklığı artırmasıyla birlikte stres faktörüne karşı savaşmak Celenrin ile daha kolay olmaktadır. Günlük yaşamda karşılaşılan stres faktörlerinin hepsinden kurtulmak çoğunlukla mümkün olmadığı için bu durumu en aza indirmek gerekmektedir. Omega 3 yağ asitleri içerisindeki besin değerleri ve beyne katkısı ile yaşanılan stresi azaltmaya yardımcı olur. Siz de daha rahat ve stressiz bir hayat için Celebrin takviye gıdalarına hemen sitemizden ulaşabilirsiniz.

   

KAYNAKLAR:

1.       https://www.guven.com.tr/saglik-rehberi/omega-3-nedir-omega-3un-faydalari-nelerdir#omega-3un-faydalari-nelerdir

2.       https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/stres-nedir-nasil-yonetilir

3.       https://www.acibadem.com.tr/hayat/stres-yonetimi-nasil-yapilir/

4.       https://www.medicalpark.com.tr/stres-nedir/hg-2876

5.       https://eczacininsesi.com/dosya-detay.php?id=917

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.