Sporun Faydaları

04-07-2024 14:11
Sporun Faydaları

Sporun Faydaları

İnsanın sağlıklı olması, vücudun işlevlerini tam olarak yerine getirmesi olarak tanımlanmaktadır. Vücuttaki bütün organlar ve işlevleri birbiriyle bağlantı içerisindedir. Bu sebeple bütün vücuda olumlu etkisi olan spor, sağlıklı yaşamın anahtarlarından biridir. Doğru ve düzenli beslenmeyle birlikte gerekli besin ögelerinin alınması ve doğru spor ile sağlıklı ve daha dinç bir hayata sahip olunabilir. Spor ile birlikte sağlıklı bir çizgi çizen sadece vücut değil aynı zamanda zihindir. Düzenli yapılan sporlarla zihinsel aktivitelerin daha iyiye gittiği ve daha sağlıklı, hastalıklardan ufak bir vücuda sahip olunduğu görülmüştür. Herkesin uzun ve yoğun spor yapmaya vakti olmasa da belli fiziksel aktivitelerle sağlıklı yaşama kapı açılabilir. Düzenli sporun faydaları şu şekilde sıralanabilir;

-Kalp sağlığı için önemli olan spor, kalp ritminin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.

-Özellikle kronikleşmiş yorgunluk durumlarıyla savaşmada etkilidir.

-Kas kütlesinin korunmasını ve istenirse artmasını sağlar.

-Damarların yapısına olan faydasıyla kan akışının hızlanmasını ve beyin aktivitelerinin iyileşmesini sağlar. Bu sebeple bunama gibi sorunların önüne geçmede oldukça etkilidir.

-Kan akışını hızlandırması, kalbe olan akışı da olumlu etkilediği için özellikle kalp krizi gibi riskleri önlemeye yardımcı olur.

-Fiziksel etkilerinin bir getirisi olarak kişinin kendini iyi hissetmesini ve stresle başa çıkmasına yardımcı olmayı sağlayarak ruhsal sağlığa da faydalı olur.

Evde Yapılabilecek Sporlar

Vücut günlük hayatta devamlı bir tempoya veya belli bir fiziksel aktiviteye ihtiyaç duymaktadır. Özellikle sağlıklı ve hastalıktan uzak bir vücuda sahip olmak isteyenler, kilo vermek veya kas kazanmak isteyenler spora başvurmaktadır. Kilo vermek veya kas kütlesini artırmak gibi hedeflerin dışında kişilerin daha zinde ve sağlıklı bir hayat için seçtikleri sporlar çok ağır olmayabilir. Sadece vücudu belli bir tempoda tutmak ve direncini yitirmesini engellemek için evde yapılabilecek belli fiziksel aktiviteler bulunmaktadır. Evde spor yapmak isteyenler için birkaç öneri şöyledir;

-İp atlamak, bütün vücudun koordineli çalışmasıyla oldukça iyi bir fiziksel aktivitedir.

-Yoga, daha sakin hem zihnin hem vücudun sağlığı için tercih edilen ve evde de rahatlıkla yapılabilecek fiziksel aktivitelerdendir.

-Kardiyo, vücuttaki kasların çalışması için oldukça etkili bir spor aktivitesi olup evde belli hareketlerle çok vakit harcamadan yapılabilmektedir.

-Pilates, belli ekipmanlarla rahatlıkla evde yapılabilecek ve vücudun dengesini ve direncini artıracak önemli bir aktivitedir.

Bunların yanında belli eğitmenler veya internet üzerinden ulaşılabilecek egzersiz videoları ile herkes bulunduğu yerden istediği sağlıklı yaşama ulaşabilmektedir. Sağlıklı bir vücut ve hayat için spor tek başına yeterli olmamaktadır. Bunun yanında doğru beslenme de oldukça büyük önem taşımaktadır. Bunun için alınması gereken besin değerleri doğru şekilde alınmalı ve vücutta eksikliği görülen değerlere dikkat edilmelidir. Bu değerlerin karşılanması için takviye gıda da bir seçenek olabilir.

Celebrin takviye ürünleri, içerisindeki Omega-3 ve Fosfotidilserin ile vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılamaya yardımcı olur. Sporla desteklenen vücut ve zihin için önemli bir katkı olacak Celebrin ürünleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

Kaynaklar;

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/fiziksel-aktivite/fiziksel-aktivite-neden-onemli.html

https://www.eliteworldhotels.com.tr/blog/bd/evde-yapilabilecek-8-egzersiz-turu

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.