Mevsimsel Grip Nedir?
05-07-2024
18:35
Mevsimsel Grip Nedir?
Gribe sebep olan influenza virüsünün vücuda girmesi sebebiyle oluşan grip hastalığı çoğunlukla kış aylarında görülmektedir. Soğuk havalarda vücut direncinin düşmesi ile bu virüse karşı hassasiyet de artmaktadır. Bu durumda ise ortaya mevsimsel grip çıkmaktadır. Bu bulaşıcı hastalık çoğunlukla soğuk mevsimlerde ortaya çıktığı ve hızlı yayılıp daha sık görüldüğü için mevsimsel grip olarak adlandırılmaktadır. Görüldüğü kişiler, hastalığın seyri gibi farklı şekillerde ortaya çıkan farklı türlerde influenza virüsü çeşitleri de bulunmaktadır.
Grip Belirtileri Nelerdir?
İnfluenza virüsü vücuda girdikten sonra yaklaşık 1-3 gün içinde belirtiler görülmeye başlamaktadır. Bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, öksürme, hapşırma ve yakın temas ile bulaşmaktadır. Yeterli bağışıklığı olmayan kişiler bu virüse maruz kaldığında birkaç gün içerisinde gribe yakalanmış olur. Mevsimsel grip belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
· Yüksek ateş
· Halsizlik
· Boğaz ağrısı
· Kas ve eklemlerde ağrı
· Baş ağrısı
· Öksürük
· Burunda tıkanıklık ve akıntı
· İshal
· Titreme
· Bulantı
Bu belirtiler görüldüğü zaman bir doktora başvurulmalı ve tedavi uygulanmalıdır.
Mevsimsel Gribe Ne İyi Gelir?
Mevsimsel grip, çoğunlukla soğuk kış ve sonbahar aylarında görülmesi sebebiyle bu şekilde adlandırılmış ve dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Beslenme düzenine ve dengesine dikkat etmek bu hastalığa karşı alınabilecek en iyi önlemdir. Belli besin değerlerinin vücuda düzenli olarak alınması, grip olan kişilerden uzak durulması ve vücut direncinin düşürülmemesi oldukça önemlidir. Grip olduktan sonra da belli ilaç tedavisi uygulanıyorsa bunun yanında vücudun direncini yükseltmek için ve ihtiyaç duyulan besin değerlerinin sağlanması için tüketilebilecek besinler bulunmaktadır. Mevsimsel grip nasıl geçer sorusunun cevabının bir kısmına bu besinler verilebilir.
· C Vitamini: Vitamin, grip gibi rahatsızlıklara karşı en etkili ilaç olmaktadır. Özellikle turunçgiller c vitamini bakımından oldukça zengindir ve düzenli tüketilmelidir. Bunun yanında maydanoz, roka ve ıspanak gibi yeşil sebzeler de tüketilebilir.
· Çinko: Vücudun savunma mekanizması için en önemli besin değeri olan çinko, kabak çekirdeği, badem ve ceviz gibi kuruyemişlerde bol miktarda bulunmaktadır.
· Omega 3: Birçok konuda vücudun ihtiyaç duyduğu bu yağ asidi hücre yenilenmesinde etkili bir rol oynar ve vücudun doğal olarak üretemediği aminoasitlerle hastalıklara karşı savaşmakta yardımcı olur.
Celebrin takviye gıdaları içerisindeki Omega 3 yağ asidi ile vücuda direnç kazandırır ve daha dinç bir yaşam sağlar. Daha sağlıklı ve zinde bir vücut ve hayat için siz de Celebrin ürünlerine sitemizden ulaşabilirsiniz.
KAYNAKLAR:
1. https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/grip-nedir-gribe-ne-iyi-gelir-grip-nasil-gecer#grip-tedavi-yontemleri-nelerdir
2. https://www.florence.com.tr/influenza-grip
3. https://grip.saglik.gov.tr/tr/mevsimsel-grip