Kolesterol Nedir?

05-07-2024 13:39
Kolesterol Nedir?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, kanda bulunan ve başta karaciğer olmak üzere, vücutta birçok bölgeyi etkileyen bir yağ çeşididir. Mumsu yapıya sahip olan bu yağ türü, sağlıklı hücrelerle ve hormonlarla doğrudan ilişkilidir. Kolesterol suda çözünmeyen bir yapıya sahiptir. Bu durum da kana kendiliğinden karışmasına engel olmaktadır. Kolesterolün kana karışması için görev alan iki grubu vardır. Yüksek yoğunluklu ve düşük yoğunluklu olarak ikiye ayrılan bu lipoproteinler, LDL ve HDL olarak isimlendirilirler. Düşük yoğunluklu lipoprotein olan LDL kanda kolesterol taşıma görevi görürken HDL yani yüksek yoğunluklu olan ise karaciğer ve dokular içinde taşır. Peki HDL kolesterol nedir ve görevleri nelerdir?

HDL Nedir?

Açılımı High Density Lipoprotein olan HDL yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelmektedir. Karaciğer ve doku içerisinde kolesterü taşıma görevi gören HDL, iyi kolesterol olarak da bilinmektedir. Kandaki yağları emerek karaciğere veya vücutta ihtiyaç duyulan bölümlere taşımaktadır. Hem yağ hem de proteinlerden oluşan bir yapıya sahip HDL, vücudun ekstra kolesterolden kurtulmasına yardımcı olarak kardiyovasküler gibi riskli rahatsızlıkların önüne geçer. Vücutta serbest olarak dolaşan kolesterolün, karaciğere taşınmasını sağlayarak parçalanıp kullanılmasını ya da vücuttan atılmasını sağlar. HDL, kolesterolün birikmesini ve bu sebeple çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engellediği için iyi kolesterol olarak bilinmektedir. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL, damarlarda yağ birikmesine sebebiyet verir. HDL ise bu birikmeyi engeller. Bu sebeple HDL kolesterol düşüklüğü çeşitli rahatsızlıkları beraberinde getirebilir.

HDL Kolesterol Düşüklüğü Neden Olur?

HDL kolesterolü, vücuttaki fazla yağa karşı olduğu için düşüklüğü birçok sorun ortaya çıkartabilir. Bu sebeple HDL kolesterol kaç olmalı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu kolesterolün, kadınlarda 40 mg/dL erkeklerde ise 50 mg/dL üzerinde olması gerekmektedir. HDL düşüklüğünün olduğu durumlarda kalp ve damar rahatsızlıkları riskinde artış olur. Bu durum kan testleriyle kolaylıkla öğrenilmektedir. Bu kolesterol çeşidinin düşük olmasının sebepleri olarak şunlar sayılabilir;

·         Tangier ismi verilen genetik bir rahatsızlık doğrudan HDL kolesterolüyle ilişkilidir ve düşük olmasına sebebiyet verir.

·         Sigara tüketmek en önemli sebepler arasında yer almaktadır.

·         Daha önce kalp ve damar rahatsızlığı yaşayanlarda görülme olasılığı daha fazladır.

·         Fazla kilolar da HDL’in düşmesine sebep olur.

·         Metabolik problemler de sebepler arasındadır.

HDL Kolesterol Nasıl Yükseltilir?

Kandaki ve damarlardaki fazla yağı temizlemesiyle bilinen HDL yani iyi kolesterolün düşük olması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu kolesterolü yükseltmek öncelikle beslenme düzeniyle başlamaktadır. Vücudun ihtiyacı olan iyi yağların alınması, lif tüketimi ve hareketli yaşam HDL kolesterol yüksekliği için etkili olmaktadır. Bunların yanında kolesterol seviyelerine iyi gelen besin maddeleri de bulunmaktadır. Omega 3 yağ asidi de bunlardan bir tanesidir. Yapılan araştımalar, Omega 3’ün HDL yükselttiğini ortaya koymuştur.

Celebrin takviye gıdaları, çeşitli formları ile kolayca kullanmanız için hazırlanmıştır. İçerisindeki Omega 3 yağ asidi ile kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. İyi kolesterol olan HDL seviyesine olumlu etkileri ile kandaki ve damardaki yağ dengesini sağlamaya katkısı olur. Siz de daha sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için hemen sitemizi ziyaret edin ve üç farklı kullanım şekline sahip Celebrin ürünlerinden istediğinizi edinin.

 

KAYNAKLAR;

1.       https://www.koruhastanesi.com/iyi-kolesterol-ve-kotu-kolesterol-arasindaki-fark-nedir-2992-5

2.       https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/hdl-kolesterol-nedir

3.       https://www.buyukanadoluhastanesi.com/haber/1499/hdl-testi-nedir

4.       https://www.acibadem.com.tr/hayat/omega-3un-faydalari-nelerdir/

5.       https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/kolesterol/

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.