Kemik Erimesi Nedir?

05-07-2024 18:03
Kemik Erimesi Nedir?
Kemik Erimesi Nedir?
Osteoporoz ismiyle de bilinen kemik erimesi, kalsiyumun azalmasıyla oluşmaktadır. Kemiklerde azalan bu kalsiyum kemiğin kırılma olasılığını arttırmaktadır. Özellikle kadınlarda daha çok görülmekle birlikte yaklaşık 50 yaşından sonra erkeklerde de görülme oranı artmaktadır. Kemikler sert ve süngerimsi yapılara sahiptir ve bu özellik içerisindeki mineral miktarından kaynaklamaktadır. Bu mineral ve özellikle kalsiyum miktarındaki azalma ise kemiğin zayıflamasına yol açmaktadır. Bu zayıflama, süngerimsi yapıdaki gözeneklerin büyümesi şeklinde gözlemlenir. Bunun sonucunda ise kemik kırılganlaşır ve kemik erimesi ismi verilen rahatsızlık görülür. Peki kemik erimesinin belirtileri nelerdir?
Kemik Erimesi Belirtileri
Kemik erimesi, kendini en yaygın olarak omurlarda oluşan ağrıyla göstermektedir. Sırt ağrısının oluşmasının sebebi ise omurlarda, kemik zayıflamasından dolayı oluşan mikro kırıklardır.
Belirtilerden bir diğeri ise kemiğin zamanla eğrilmesiyle boyda oluşan kısalmadır. Yine kemik eğrilmesine bağlı olarak kamburlaşma da sıklıkla görülür. Bir diğer önemli belirti de kolay kırılmalar ve çıkıkların yaşanmasıdır. 
Bu belirtiler görülmeye başlandığında bir doktora danışılmalıdır.
Kemik Erimesi Neden Olur?
Kemik erimesi yani bir diğer adıyla osteoporoz, yaş ve cinsiyet başta olmak üzere birçok farklı faktörden kaynaklanmaktadır. Her ne kadar yaş ilerledikçe görülme sıklığı artsa da genç yaşta kemik erimesi belirtileri görmek de mümkündür. 
Kemik erimesinin sebepleri şu şekilde sıralanabilir;
 Menopoz
 Yaşlılık
 Genetik
 Hormonal bozukluklar
 D vitamini ve kalsiyum eksikliği
 Yeterli hareket etmemek
 Tiroid ve adrenal bez bozuklukları
 İlaç kullanımı
Kemik Erimesini Önlemek
Kemik erimesi, özellikle ilerleyen yaşlarda görülse de sebebi sadece yaşlılığa bağlı olmamaktadır. Belirti gösteren kişilerin mutlaka bir doktora danışmalı ve kemik erimesi tedavisi için başvurmalıdır.
Bunun yanında henüz genç yaşlardan itibaren bu rahatsızlığı olabildiğince önlemek mümkündür.
Bunun için en önemlisi alınan besin değerleridir. Küçük yaşlardan itibaren, dengesine dikkat etmek şartıyla, kalsiyum açısından zengin beslenmek kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Bunun yanında, egzersiz birçok rahatsızlıkta olduğu gibi kemik erimesinde de vazgeçilmez bir çözümdür. Genç yaşlardan itibaren hareketli bir yaşam tarzını benimsemek kemik erimesinin oluşmasına karşı önemli bir önlem olacaktır. Alınan besinler de egzersiz kadar önemlidir. D vitamini, kemik sağlığı için fazlasıyla büyük bir önem taşımaktadır. Bunun yanında Omega-3 yağ asitlerinin kemik sağlığını geliştirdiği ve osteoporozu önlemekte önemli olduğu bilinmektedir.
Omega-3 yağ asidi, diğer birçok hastalıkta olduğu gibi kemik erimesinde de büyük fayda sağlamaktadır. Celebrin, içerisindeki Omega-3 ile size daha sağlıklı bir hayat sunmaktadır. Üç farklı kullanım şekliyle, siz de sağlıklı, dinç bir hayat için Celebrin takviye gıdalarına sitemizden ulaşabilirsiniz.
KAYNAKLAR
1. https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/osteoporoz-kemik-erimesi/#belirtiler
2. https://www.guven.com.tr/saglik-rehberi/kemik-erimesi-osteoporoz-nedir-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir#kemik-erimesi-osteoporoz-nedir
3. https://www.medicalpark.com.tr/osteoporoz-nedir/hg-
119#:~:text=Ya%C5%9Flanmayla%20birlikte%20bu%20yap%C4%B1n%C4%B1n%20g%C3%BCc%C3%BCn%C3%BC(g%C3%B6zenekli)%20kemik%20anlam%C4%B1na%20gelir.
4. https://www.mecev.org/metabolizmaninhastasiyiz/kemikler-icin-super-gidalar/
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.