Karaciğer Yağlanması Nedir?

05-07-2024 17:27
Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer hücrelerinde yağ birikmesi sonucu olan karaciğer yağlanması, hepatik steatoz olarak da bilinmektedir. Karaciğer içerisinde çok az yağ bulunduran bir organdır. Fakat hücrelerinde fazla yağ depolandığında olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır. Karaciğer yağlanması, fazla kilolu olanlarda ve aşırı alkol tüketen kişilerde daha sık görülmektedir. Bu ve diğer nedenlerin yol açtığı yağlanma problemi, ilerleyen süreçlerde ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Karaciğer yağlanması tedavisi için sebebin belirlenerek önlenmesi gerekmektedir. Bunun için mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Vücudun çok fazla yağ üretmesi durumunda ortaya çıkan karaciğer yağlanmasına birçok faktör sebep olmaktadır. Fazla yağ üretilen ve bu yağın atılmadığı durumlarda karaciğerde birikmeler meydana gelir. Bu yağlanma problemine yol açan farklı sebepler bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

·         Bazı ilaçların yan etkileri

·         Aşırı alkol tüketimi

·         Diyabet veya insülin direnci rahatsızlıkları

·         Ağır metallere maruz kalmak

·         Tiroid ve hipofiz bezinde problemler

·         Fazla kilo

·         Kandaki şekerin artması

·         Çok hızlı kilo vermek

·         Yanlış beslenme

Karaciğer yağlanması ciddi sonuçlara yol açılabileceği için bu durumlara dikkat edilmelidir. Bu rahatsızlığa yol açan en büyük sebepler fazla kilo ve beslenme şeklidir. Peki karaciğer yağlanması nasıl anlaşılır?

Karaciğer Yağlanması Belirtileri

Hepatik steatoz adıyla da bilinen karaciğer yağlanmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Yağlanma vücutta farklı belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler erken bir uyarıcı olabileceği için mutlaka dikkat edilmelidir.

·         Ani ve hızlı kilo kaybı

·         İştahta azalma

·         Karında şilik ve ağrı

·         Halsizlik ve yorgunluk

·         Mide bulantısı

·         Bacakların şişmesi

·         Sarılık belirtileri

Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulmalı ve tedavi edilmelidir.

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Karaciğer yağlanması tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Fakat yine de en başta yağlanma problemi yaşamamak için hayat tarzında belli değişikliklere gidilebilir. Aşırı alkol tüketiminden kaçınmanın yanında mutlaka hareketli bir hayat sürülmelidir. Düzenli egzersizler faydalı olacaktır. Aynı zamanda beslenme düzeni en önemli faktördür. Beslenme düzeniyle birlikte nelerle beslenildiğini de dikkat edilmelidir. Beslenmeye eklenebilecek bir besin maddesi de Omega 3 yağ asididir. Omega 3’ün içerisindeki EPA ve DHA ile karaciğer yağlanmasını engellemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Celebrin takviye gıdaları, Omega 3 yağ asidi ile daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur. Omega 3 yağ asidinin karaciğere, kolesterole ve beyin aktivitelerine olan etkisi ile her yaşta daha dinç, daha sağlıklı olabilirsiniz. Siz de Celebrin ürünlerine hemen ulaşmak için sitemizi ziyaret edin.

 

KAYNAKLAR:

1.       https://diyetisyenemreuzun.com/karaciger-yaglanmasi-nedir-ve-nasil-giderilir/

2.       https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/karaciger-yaglanmasi/#undefined

3.       https://www.guven.com.tr/saglik-rehberi/karaciger-yaglanmasi-nedir-karaciger-yaglanmasinin-belirtileri-nelerdir-nasil-tedavi-edilir#karaciger-yaglanmasinin-nedenleri-nelerdir

4.       https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/11601/karaciger-yaglanmasi-neden-olur-belirtileri-tedavisi#karaciger-yaglanmasi-belirtileri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.