Hipertansiyon Nedir?

05-07-2024 18:34
Hipertansiyon Nedir?
Hipertansiyon Nedir?
Kan dolaşımı sistemi, kanın kalp ile pompalanması ve damarlar yoluyla bütün vücuda ulaşması şeklinde işlemektedir. Bu dolaşım sırasında da kan, damarlar belli bir düzeyde basın uygulamaktadır. Bu basınç ise distolik ve sistolik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kalbin kanı pompalarken damarlara ulaşmasını sağlayan basınca sistolik denilirken, kalbin pompalamayı bıraktığında kanda halen mevcut olan basınca ise distolik denilmektedir. Bu iki basınç türü tansiyon türlerini ifade etmektedir. Distolik küçük tansiyonu verirken sistolik büyük tansiyonun değerini gösterir. Bu basınç değerleri, çeşitli sebeplerle, normalden fazla olduğunda ise tansiyon değerleri artar ve hipertansiyon sorunu ortaya çıkar.
Hipertansiyon Belirtileri
Tansiyon, düzenli olarak ölçülmesi ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Normal kabul edilen tansiyon değeri ortalaması 12/8 olarak bilinmektedir. Bu değerin üzerinde olmadığı sürece ciddi bir sorunlar karşılaşılması düşük bir ihtimaldir. Yüksek tansiyon problemine özellikle fazla kilo, tütün ürünleri ve aşırı tuz tüketimi sebep olmaktadır. Hipertansiyon görülen kişilerde şu belirtiler gözlemlenebilir;
·         Nefes darlığı
·         Kulakta çınlama
·         Kalp atışının düzensizleşmesi
·         Baş ağrısı ve/veya dönmesi
·         Burun kanaması
·         Bacaklarda şişkinlik
Bu belirtileri gören kişilerin bir an önce doktor gözetiminde tansiyon ölçümü yaptırması ve bir sorunla karşılaşılırsa tedavi olması gerekmektedir.
Hipertansiyona Ne İyi Gelir?
Hipertansiyon gibi rahatsızlıklar, kişinin yaşam tarzının değişmesine bağlı olarak tedavi edilmektedir. Tüketilen besinlerin ve kilonun kontrol altında tutulması büyük önem taşır. Hipertansiyon tedavisi için belli ürünlerin tüketilmesi azaltılırken belli ürünlerin de arttırılmalıdır. Bunların yanında doktorun verdiği ilaçların kullanılması önceliktir. İlaç ve beslenme alışkanlığının yanında belli egzersizlerin hayata alınması da oldukça önemlidir. Hipertansiyon sorunu olan kişiler için tavsiye edilen bazı yiyecekler ise şunlardır;
·         Sarımsak: Halk arasında da oldukça iyi bilinen sarımsak, tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir.
·         Limon: Yüksek tansiyon görülen kişilere uygulanan ilk yöntem limonun suyunu tüketmektir. Limon da sarımsak gibi tansiyonu düşürerek dengelemeye yardımcı olur.
·         Omega-3 içeren besinler: Kalp ve damar sağlığı konusunda etkisi bilinen Omega-3 yağ asidi, tansiyon dengeleme konusunda da etkilidir ve yüksek tansiyonu düşürmek amacıyla kullanılabilir.
Celebrin gıda takviyeleri, içerisindeki Omega-3 ile yüksek tansiyon gibi kalp ve damar sağlığını etkileyen problemlere çözüm olabilecek bir yardımcı görevi görür. Doğru egzersiz ve beslenme düzeniyle geliştirilen yaşam tarzına, Celebrin ürünlerinin eklenmesi, daha dinç, sağlıklı ve enerji dolu bir hayat sürmenize yardımcı olacaktır. Siz de yeni yaşam tarzınızın kapılarını açmak için şimdi sitemizi ziyaret edin.
 
KAYNAKLAR
1.       https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/hipertansiyon/#tedavi-yontemleri
2.       https://www.medicalpark.com.tr/hipertansiyon-nedir-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-1534
3.       https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/omega-3un-faydalari-nelerdir#omega-3%E2%80%99un-faydalari-nelerdir
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.