EPA Nedir?

04-07-2024 14:17
EPA Nedir?

EPA Nedir?

EPA açılımı Eikosapentaenoik Asittir ve Omega-3 yağ asitlerinden bir tanesidir. Vücutta sentezlenebilen bu yağ asidinin birçok faydası bulunmaktadır. Daha çok deniz ürünlerinden elde edilebilen bir besin maddesi olmasının yanında, takviye gıdalarla da alınabilmektedir. Kalp ve damar sağlığı için önerilen EPA, yağ yakımı, diyabet ve iltihap gibi problemlere de iyi gelmektedir.

EPA Eksikliği

EPA maddesi, Omega-3'ün çeşitlerinden bir tanesidir ve vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Kilo vermek isteyen kişilerin, insülin direnci problemi yaşayanların ve kalp-damar sağlığını korumak isteyenlerin öncelikle tercih edebileceği bir besin maddesidir. EPA yağ asidi yeterli miktarda alınmazsa vücutta bazı sorunlar görülebilir. EPA eksikliğinde ne olur sorusuna şu maddeler cevap olabilir;

·         Cilt sağlığına etkili olduğu bilinen EPA’nın hücre yenilemesine katkısı sayesinde cilt daha canlı gözükür. Fakat yeterli EPA alınmadığında cilt kuruluğu görülebilmektedir. Cilt bariyerini ve nem dengesini koruyan bu yağ asidinin eksikliğinde cilt tahrişleri de yaşanabilir.

·         Yine ciltteki nem dengesine bağlı olarak EPA eksikliği saç diplerinde de kuruluğa ve dolayısıyla kepeklenmeye sebebiyet verebilir. Saç dökülmesi ve kırılganlığı görülebilir.

·         Omega-3 eklemlerin de kuvvetlenmesine katkı sağlar. Yeterli alınmayan EPA, eklem ağrıları ortaya çıkarabilir.

·         Kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemli bir besin maddesidir. Bu sebeple vücutta yetersiz EPA olduğunda kalple ilgili sıkıntılar yaşanması mümkün.

·         Omega-3 ve EPA’nın en bilinen faydası beyinedir. Zihinsel faaliyetlerin ve hafızanın yaş ilerledikçe sorunlar çıkarması sebebiyle yeteri kadar EPA alınması tavsiye edilir.

EPA Hangi Besinlerde Bulunur?

EPA, Omega-3 yağ asidinin bir çeşididir fakat EPA içeren besinler için sadece Omega-3 içermesine bakılmaz. Omega-3 bulunan birçok besinde EPA’da bulunmaktadır. Özellikle deniz ürünleri, EPA açısından oldukça zengindir. Omega-3 bulunan bitkisel kaynaklar çoğunlukla ALA maddesini içerir. Bu maddenin vücutta EPA’ya çevrilmesi gerektiğinden, direkt olarak EPA içeren besinlerin tüketilmesi daha faydalı olacaktır. Balıklarda bolca bulunan EPA, takviye gıda ürünleri ile de alınabilir.

Celebrin takviye gıda ürünleri içerisindeki zengin EPA ve DHA ile Omega-3 yağ asidinden en iyi şekilde faydalanılmasını sağlar. Beyin gelişimi, kilo verme veya cilt ve saç problemleriyle savaşma gibi durumlarda Celebrin ürünleri tercih edilebilir ve Omega-3^ün faydalarından yararlanılabilir. Siz de daha sağlıklı ve dinç bir yaşam için sitemizden ürünlerimize ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

1.       https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/omega-3un-faydalari-nelerdir#omega-3un-cesitleri-nelerdir

2.       https://www.youplus.com.tr/saglikli-yasam-onerileri/epa-ve-dha-nedir-ne-ise-yarar

3.       https://diyetisyenemreuzun.com/omega-3-nedir-nelerde-bulunur-eksikligi-belirtileri-ve-fazla-alimi/

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.