Emzirme Döneminde Omega 3 Kullanımı

05-07-2024 17:32
Emzirme Döneminde Omega 3 Kullanımı

Omega 3 Nedir?

İnsan vücudu, işlevlerini doğru şekilde yerine getirmek için birçok farklı besin değerine ihtiyaç duymaktadır. Bu besinlerden bir tanesi de Omega 3 yağ asitleridir. EPA ve DHA olarak farklı alt türleri bulunan Omega 3’ün vücudun birçok farklı bölgesinde farklı faydaları bulunmaktadır. Saç, cilt gibi bölgelerin daha iyi beslenerek canlılık kazanması veya kolesterol, insülin gibi hormonal aktivitelerin düzenlenmesi gibi birçok konuda etkisi bulunur. Dışarıdan alınması gereken bu bileşen, daha çok balık ürünlerinde bulunmasıyla bilinmektedir. Çocuk ve bebek gelişimi üzerindeki etkisi de bilinen Omega 3’ün hamilelikte kullanılması da tavsiye edilir. Peki emzirirken Omega 3 kullanılır mı?

Emzirme Döneminde Omega 3 Kullanımı

Bebeklerin özellikle ilk 6 aylık süreçte tek besin kaynakları anne sütü olduğu için, bebeğin Omega 3 kaynağı da bundan ibarettir. Bu sebeple, Omega 3 yağ asitleri, hamilelikte ve sonrasında doğru ve dengeli alınması gereken önemli bir bileşendir. Embriyonun sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlayan önemli faktörlerden bir tanesidir. Bunun yanında emzirme döneminde beslenme çok önemlidir. Bebeklerini emziren kadınların da Omega 3’ü yeterli düzeyde alması büyük önem taşımaktadır. Hamilelik döneminde vücutta bulunan Omega 3 seviyesi, yapılan çalışmalarda, emzirme dönemine geçildiğinde düştüğü görülmüştür. Bu sebeple annelerin besin değerlerine dikkat etmesi önemlidir. Bebek gelişiminde önemli bir bileşen olan Omega 3, emzirme döneminde süt ile anneden bebeğe aktarılır. Aynı zamanda bebeğin beyin gelişimi için de emziren annelerin yeterli Omega 3’ü aldıklarından emin olması gerekmektedir. Emzirirken Omega 3 kullanımının faydaları şu şekilde sıralanabilir;

·         Bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunur.

·         Bebeğin zekâ gelişimine katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir.

·         Psikolojiye olan etkisi, bebeğin ilerleyen yaşlarda yaşayabileceği olumsuzlukları engellemede etkili olabilir.

·         Yine psikolojik faydaları açısından yapılan çalışmalar, doğum sonrası depresyona iyi geldiğini de göstermektedir.

Omega 3, anne, bebek ve çocuk sağlığı açısından oldukça önemli bir kaynaktır. Fakat her şeyde olduğu gibi Omega 3’te de fazla kullanım zararlıdır. Takviye olarak alınacak besinler için mutlaka bir doktoraq danışılmalıdır.

Celebrin takviye gıdalarının, içerisindeki Omega 3 yağ asitlerinin Fosfotidilserin ile birlikte özellikle beyin gelişimine oldukça büyük etkileri bulunmaktadır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde alınması gereken Omega 3’ün karşılanması için size yardımcı olur. Siz de daha sağlıklı bir hayata sahip olmak ve bebeğinizin gelişimini desteklemek için hemen sitemizi ziyaret edin.

  

KAYNAKLAR:

1.       https://acikerisim.medipol.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12511/6865/Goksu-Merve-2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y

2.       https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2138924#:~:text=Anne%20s%C3%BCt%C3%BCndeki%20omega%2D3%20oran%C4%B1n%C4%B1n,i%C3%A7in%20de%20%C3%B6nemlidir%20(55).

3.       https://www.erdemyesilada.com/tr/hamilelik-ve-emzirme-donemlerinde-omega-3-yag-asitlerinin-kullanilmasi-yararli-mi-a

4.       https://www.cerrahi.com.tr/omega-3-nedir-omega-3-faydalari-nelerdir

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.