Çocuklarda Hiperaktivite Bozukluğu

05-07-2024 18:38
Çocuklarda Hiperaktivite Bozukluğu
Çocuklarda Hiperaktivite Bozukluğu
Daha çok çocuklarda görülen hiperaktivite bozukluğu nedir sorusuna, olağandışı bir hareketlilik durumu, cevap olarak verilebilir. Dikkat dağınıklığı, odaklanma problemi ya da aşırı hareketlilik görülen çocuklarda hiperaktivite bozukluğu olma olasılığı vardır. Fakat hareketli olan her çocuk için hiperaktivite değerlendirmesi doğru olmayacaktır. Ani tepkiler de hiperaktivite de görülebilmektedir. Devamlı olarak hareket etme ve konuşma isteği yaratan bu durumun sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte erken yaşta tedavisi mümkündür.
Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri
Çoğunlukla çocuklarda görülen bu durum yetişkinliğe kadar da ilerleyebilir. Hiperaktivite bozukluğu yetişkinlerde de görülebilmektedir fakat çocuklukta daha sık rastlanır ve yaş ilerledikçe belirtilerin azaldığı görülebilir. Çocuklarda hiperaktivite bozukluğu belirtileri şöyle sıralanabilir;
·         Ders dinlemek veya ödev yapmak gibi zun süre hareketsiz kalınması gereken durumlarda zorluk çekmek, sabit duramamak
·         Sevdiği eğlendiği bir hobi ile uğraşırken sessiz veya hareketsiz duramamak
·         Aşırı ve aralıksız konuşmak
·         Konudan konuya atlayarak anlattıkları şeyi yarım bırakmak
·         Karşısındaki kişinin sözünü istemsizce keserek konuşmaya başlamak
·         Zaman yönetiminde sıkıntı yaşamak
·         Dağınıklık ve organize olamamak
Hiperaktiviteye Ne İyi Gelir?
Hiperaktivite şüphesi bulunan kişilerin veya çocukların doktora görünmesi önemlidir. Belli testler yapılarak, kansızlık gibi fiziksel veya depresyon, anksiyete gibi psikolojik problemlerin olmadığından emin olunmalıdır. Bu aşamadan sonra gerekli tedavi uygulanmaya başlanır. İlaç tedavisi gereken durumlarda mutlaka doktorun belirttiği şekilde ilerlenmelidir. Fakat ilaç her zaman gerekli görülmez. Bunun yanında daha çok çocukların davranışları üzerine yoğunlaşılan bir yol izlenir. Bunun yanında hiperaktiviteye iyi geldiği bilinen bazı besin maddeleri de bulunmaktadır. Et, yumurta, balık, süt ürünleri ve tahıllar bu durum için tavsiye edilebilir. Bunların yanında Omega-3 yağ asidi dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu durumlarında faydalı olabilir.
Celebrin takviye gıda ürünleri, içerisindeki Omega-3 yağ asidi ile sizlere daha sağlıklı ve dinç bir yaşam sunar. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği sorunlarıyla başa çıkmada etkili olabilecek Omega-3'e Celebrin ile ulaşabilirsiniz. Daha sağlıklı bir hayat için sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.
 
Kaynaklar:
1.       https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/12535/hiperaktivite
2.       https://www.acibadem.com.tr/hayat/omega-3un-faydalari-nelerdir/
3.       https://www.dilarakocak.com.tr/hiperaktivite-ve-beslenme/
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.