Amino Asit Nedir?

05-07-2024 17:26
Amino Asit Nedir?

Amino Asit Nedir?

Proteinlerin yapı taşını oluşturan ve sentezlenmesinde görev alan amino asitler vücudun birçok bölgesinde aktif rol alırlar. İnsan vücudu, fonksiyonların düzgün ve doğru çalışabilmesi için toplam 20 tane amino aside ihtiyaç duymaktadır. Bu 20 amino asidin sadece 11 tanesi vücut tarafından sentezlenir. Geri kalan 9 tanesi ise esansiyel amino asit olarak isimlendirilir ve dışarıdan alınması gerekmektedir. 11 amino asit ise esansiyel olmayan amino asit olarak isimlendirilmektedir. Peki esansiyel olmayan amino asit çeşitleri nelerdir?

Esansiyel Olmayan Amino Asitler

Amino asit çeşitleri, vücudun ihtiyaçlarına göre farklı yapılara sahip olmaktadır. Esansiyel olmayan amino asitler ise vücut tarafından sentezlenmektedir. Vücutta sentezlenenler için de amino asit takviyesi gerekli olabilir. Bu amino asitlerin birkaçı şöyle örnek verilebilir;

·         Alanin: En sık kullanılan amino asittir. Beyin ve sinir sistemi, kas dokusu gibi bölgelerde görev almasıyla bilinir.

·         Glutamin: Kanda en çok bulunan bu amino asit bağışıklık sisteminin önemli bir bileşenidir.

·         Glutamik asit: Glutamat olarak da bilinen bu amino asit, sinir hücrelerinin iletişiminde yardımcı bir nörotransmitter görevi görmektedir.

·         Serin: Yaşam için oldukça kritik olan bu amino asit, lipidlerin sentezinde rol oynamaktadır.

Serin Amino Asidi

Sindirim süreçlerinde önemli rolü olan Serin amino asidi, beyin gelişiminde etkilidir. Zihinsel açıdan oldukça önemlidir. Serin amino asidinin en önemli işlevlerinden biri de hücrelerde bulunan fosfolipit yapılarında görev almaktır. Kas oluşumunda da etkili olan Serin, bağışıklık sisteminde de görev alır. Amino asitler fosfolipitlerle bağlantılıdır ve amino asit sentezi ile yeni bileşikler oluşur. Serin amino asidinin sentezlenmesiyle oluşan fosfotidil-serin maddesi ise beyin gelişimi ve zihinsel faaliyetler için önemli bir bileşik görevi görmektedir.

Fosfatidilserin

Fosfatidilserin yağ asidi olarak isimlendirilen bir bileşiktir. Bu bileşik, beyin ve zihin aktiviteleri için oldukça önemlidir. Beyin hücrelerinin iletişimini sağlar. Dikkat eksikliği, stres ve kaygı gibi sorunların giderilmesinde aktif rol oynamaktadır. Vücut için önemli bir besin maddesi olan bu yağ asidi yeterli miktarda alınmalı ve eksikliğinde dikkat edilmelidir.

Celebrin Plus takviyeleri içerisindeki Omega-3 ve Fosfatidilserin ile beyin gelişimi, hafıza ve zihinsel aktiviteler için önemli bir besindir. Siz de daha dinç ve zinde bir yaşam için hemen sitemizi ziyaret edin ve Celebrin ürünlerine kolayca ulaşın.

 

KAYNAKLAR:

1.       https://www.ozelbeslenme.com/blogs/blog/glutamik-asit-nedir

2.       https://www.saglikaktuel.com/saglik-ansiklopedisi-fosfatidilserin-nedir-faydalari-nelerdir-1740.htm

3.       https://www.medicalpark.com.tr/amino-asit/hg-2612

4.       https://www.molekulce.com/serin-nedir/

5.       https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/aminoasitler-ne-ise-yarar

6.       https://www.slimcity.com.tr/onemli-bir-aminoasit-glutamin/

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.